Wednesday, July 22, 2009

Resepi untuk Si Manja

Macam mana nak introduce solid food.

1. Masak moi(bubur nasi), jgn campur apa2 lagi, then tapis,
amik air dia bagi baby.

2. Kalau baby dah tolerate (1),
boleh campur ngan sayur, ikan, tapi still kena tapis.

3. Masuk 7,8 bulan baru boleh bagi bubur yang blended.

4. Lepas tu baru bagi yang dilecek.

5. Jgn tambah garam @ gula dalam makanan bayi, after 1 year baru boleh.

6. Jgn bagi nestum awal sgt, biar makan nasi jer dulu.

********************************************************************

bubur peas+nasik+olive oil & garlic

Rebus beras 2sudu sampai kembang

Masukkan peas 3 sudu. bila peas dah empuk. matikan api..

Dlm frying pam. 1sudu olive oil tumis 2ulas bwg

Bila naik wangi, masuk dlm rebusan td

Blend--
high in protein, carbo, good fat & antibacterial dr garlic.

********************************************************************

potato salad.

rebus sebijik potato yg dah peeled & diced,

bila empuk padam & blend skali dgn air rebusan.

masukkukan grated carrot & peas yg di lecek
(dah rebus sampai empuk & kupas kulit).

then gaulkan semua bahan. cantik warna warni.

********************************************************************

SAVORY PUMPKIN PUREE

rebus cubes labu (separuh bijik) dgn halia besar ibu jari.

bila empuk matikan api.

then masukkan garlic oil 3 tbspn.

then blend til smooth & tub it to freeze.

heat when needed.

********************************************************************

PASTA IN WHITE SAUCE

Bhn2

Pasta
Segenggam pasta (sy guna shell shaped)
Daging ayam tanpa tulang(sebesar kotak mancis)

Sos Putih
Sebiji bawang putih (tumbuk sket)
Sesudu besar tepung gandum(bancuh dgn sedikit air jadi pes)
Sesudu besar butter/marjerin
2-3 oz susu (su guna full cream milk)
Secubit garam
optional- sesudu cream cheese

Cara
1. Mula2 sediakan pasta, rebus
pasta dan ayam sehingga pasta kembang. Toskan

2. Utk buat sos, panas kan butter dan gorengkan bwg putih.

3. bila dah wangi, masukkan pes tepung. Kacau.

4. Masukkan susu dan garam. Kacau sehingga sos jadi pekat sket.
Kalau suka, blh masukkan cream cheese

5. Keluarkan bwg putih dr sos.Masukkan sos, pasta dan ayam
dlm blender dan blend ikut konsistensi yg kita nak.

6. Serve!

********************************************************************

Bubur Goreng

1st, tumis garlic dgn minyak zaitun.

then dah wangi, letak nasi yang dah ditanak
(pakai beras perang, doesn't matter)

then goreng kan sekejap dgn tumisan tadi
(just nak sebatikan nasi dgn tumisan tadi),

then masuk kan air rebusan sayur/ayam,

masuk kan air halia (untuk hilangkan hanyir ikan dan
bagus untuk buang angin dalam perut baby),

lastly, masukkan ayam/potato/sayur-sayuran
yang telah direbus earlier
(air rebusan bahan2 ni yang kite masuk kan awal2 tadi).

Then blend!!!
a little bit of oil is good for baby coz they need the fat.

*******************************************************************

Kurma Lecek

caranya...

buang biji kurma
then cmpr kn dngan air suam atau air zamzam....
bila lecek dlm tapis tu...
akn dpt la hasil puree kurma yg lmbut..

*********************************************************************

Bubur ini sesuai untuk bayi 7 bulan ke atas.

Bahan-bahan
• 3 sudu rolled oat/oat untuk dimasak (oat biru jika quaker oat)
• 10 ekor ikan bilis atau ikan segar tanpa tulang
• 1 helai daun saderi
• secawan air

Cara membuatnya
• Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
• Masak oat, ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
• Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus.
Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
• Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
• Hidangkan.

**********************************************************************
(sesuai anak 1thn ke atas)

Pancakes susu

1cawan tepung gandum
1cawan minyak jagung/minyak masak biasa
1cawan susu segar
1 sudu besar baking powder
1sudu besar gula
1biji telur (siap dipukul)
secubit garam
Pisang/buahan lain (dipotong kecik)

caranya:
1- Satukan semua bahan & mix sehingga sebati.
2- Panaskan pan non-stik atau griskan sikit minyak pada kuali dengan api yg perlahan
3- Sendukkan bancuhan & curah di atas pan. Tunggu sehingga masak & balikkan.
4- Hidangkan dgn hirisan pisang atau buahan lain. Letak diatas pancakes.
Boleh jugak di makan bersama madu,ebm atau syrup.

********************************************************************

Muffin pisang


2 biji telur (dipukul)
3 biji pisang (dah ramas lumat)
2 cawan tepung gandum
secubit garam
suku cawan gula
1sudu besar baking powder
kismis/ walnut (dicincang)

caranya:
1-Panaskan oven dgn suhu 175c
2- Gris cawan muffin
3- Masukkan telur,pisang lenyek& gaul rata di dlm mangkuk berlainan.
Masukkan tepung,garam,kismis/walnut cincang ,gula di dlm mangkuk lain.
Kaupkan bahan pisang ke dalam mangkuk tepung.
4- Masukkan ke dalam cawan muffin & bakar sehingga kekuningan.

********************************************************************

snack- biskut rubber

2cups of oat yg telah dikisar
pinch of salt
1tbspoon baking powder
1tbspoon vanila
3bijik pisang monte yg over ripe atau 6bijik pisang emas
3tablespoon of oil (suka suki nak guna oil ape/but dont use penut oil or corn oil for kids below 1yrs old)

cara buatnye:
1)mix dry with dry & wet with wet.
2) mix all the stuff sampai sebati. it will look like bancuhan cekodok pisang, but it wont stick much to the spatula (coz ade minyak tu)
3) in baking tray (lined with baking sheet or alum foil), spoon the bancuhan & drop dia memanjang on the tray. buat rectangular shape 1inci lebar & 2-3 inci panjang.
4)baked dlm oven 200darjah celcius for about 20mins.

the end product..cruchy kat luar & dlm cam kek pisang bantat.

cara serving..either let gonyeh it or lenyek each biskut dlm air panas utk buat bubur.

*this recipe contains no: wheat, egg & nuts
should be ok utk budak less than 1 thn.



********************************************************************

Sweet Dish- Japanese Silk Tofu with Pureed Dates

bahan-bahannye:

-japanese silk tofu (block or cilinder)
-10 bijik kurma
- 1/2 cup hot water

cara-caranye:
- rendam kurma dlm air panas for 5mins
- pureekan kurma dgn air rendaman dlm blender
- tuang kurma puree tu dlm individual tubs dlm 1/3 of the bekas
- lay cut tofu on top of the puree
- close tub & simpan dlm fridge

*it is best to simpan dlm fridge and not freezer coz dlm freezer tofu tu akan pecah air.
*this dish can last for 3-4days at normal fridge temperature & over 2 weeks dlm freezer.
*to serve-masuk dlm microwave for 40sec-1min.


********************************************************************

Savory Dish- Pasta Soup with Yellow Squash & Carrots

bahan-bahannye:
-1 bijik medium size yellow squash/yellow zucchini (kupas kulit & potong diced- size kuib 1-2cm)
-1 bijik medium size carrot (grate halus)
- 3bijik garlic (hiris nipis)
- oil utk tumis
- 3cups of water
- 5-7btg spageti pasta (dipatah2 1-2cm long sebelum masak)

cara-caranye:
-tumis bwg putih hingga naik bau wangi
-masuk air
-when air mula mendidih, masukkan spageti pasta dan biarkan selama 10mins
- masukkan semua yellow squash dah biarkan selama 10mins
- masukkan grated carrots dah biarkan selama 5mins.
- rasa semua bahan2 dlm soup tu & pastikan semua dah empuk, baru matikan api.
- tub in individual serving & freezer.

*to serve-masuk dlm microwave for 1-2min. tuang dlm mangkuk & lenyek skit pakai fork.

********************************************************************

FRUITY-TOFU-RICE PUDDING

Bahan2nye:

1 cup cooked rice
1/2 fruit puree (ikut buah apa yg anak mmg suka)
1/2 cup of EBM
1/2 cup of japanese silk tofu
1/2 teaspoon vanilla
sikit halia parut

Cara2nya:

1) Combine semua bahan kecuali EBM and warm gently in a sauce pan. Stir frequently until nampak pekat.
2) Remove warmed pudding add EBM & blendkan.

*dlm fridge tahan 3-4hari & dlm freezer tahan max 2minggu.
*to serve- masuk microwave for 1-2mins just nak defrost & warm it a bit. best serve cold, tp kalau anak perut sensitive, warm it up a bit.

********************************************************************
Penawar campak "sup ayam kampung"

Rebus beberapa ketul ayam kampung (kalau takde, ayam biasa pon okay),
tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia, campak dalam sup tu,
masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang..
masukkan kentang dan carrot ...
rebus sampai empuk ayam, masukkan daup sup.. siap


********************************************************************
pasta primavera

olive oil
holland onion/yellow onion
broccoli
peas
tomato
meats of your preference - beef/poultry/fish/prawns

(prepare the cooked pasta of your preference sebelum mula masak primavera)

saute bawang hollland yg dah dihiris(tumbuk pun bule), masukkan meat, tggu sampai masak, kemudian masuk sume sayur bila dah sayur empuk, masukkan pasta yg dah direbus terlebih dulu, gaul sebati
kalu utnuk toddler setahun ke atas, boleh sprinkle dgn parmesan cheese..wah sgguh sedappp
********************************************************************

No comments:

Post a Comment

Post a Comment